Краката при диабет

Отличителна черта на захарен диабет е трайно повишено ниво на захар в кръвта, което от своя страна се регулира от хормона на панкреаса – инсулин. Инсулинът помага за навлизането на глюкозата в клетките, където тя се включва в обменните процеси с образуване на енергия, необходима за жизнената дейност на организма.

Основната причина за захарен диабет тип 1 се счита за липса на инсулин, болестта най-често се развива при деца и носи наследствен характер. При захарен диабет тип 2 отклонение на нивото на захар от нормални стойности се дължи на намаляване чувствителността на клетките инсулинозависимых на тъканите към инсулин, това се дължи на нездравословен начин на хранене, наднормено тегло.

Нарушения в углеводном обмен неизбежно влияят на процесите за обмен на други вещества в организма (протеин, мазнини), което се отразява на работата на кръвоносната и нервна системи, може да доведе до патология на вътрешните органи.

При продължително протичане на заболяването е възможно развитие на такива усложнения, като диабетна стоп. Тази патология включва в себе си цял комплекс от необратими лезии на периферните нерви, на кръвоносната система и тъканите на долните крайници.

Форми на поражения на краката при диабет

 1. Диабетна ангиопатия (исхемична диабетно стъпало ) – при тази форма на заболяването под влияние на повишена концентрация на захар са засегнати съдове на краката, особено на капилярите на крака. Нарушена пропускливост на стените на кръвоносните съдове, вследствие на което се влошава притока на хранителни вещества в тъканите. Поради нарушени процеси на микроциркулацията на кожата стоп става суха, постоянно се появяват мазоли и пукнатини. Дори и малки рани и драскотини дълго се лекува, склонни към нагноению, тъй като отговора на имунната система на инжектиране и увреждане на кожата, на практика няма.
 2. Диабетна невропатия (нейропатическая диабетно стъпало) – тази патология се характеризира с увреждане на нервните окончания на краката. Болен при него е престанал да бъде болевую, тактилна и температурную чувствителност в областта на долните крайници. А нали именно болката е своеобразна защитна реакция на организма, сигнали човек за заплашващото опасност. Диабетик може да не сте забелязали рани или язви на краката си по причина на тяхната безболезненности, че е изпълнен с усложнения, до гангрена на крака.
 3. Смесена форма – поражението засяга и нервната и кръвоносната система на долните крайници. Тя включва в себе си симптоми, характерни за предишните две форми на заболяването едновременно.
 4. Диабетна артропатия при продължително текущата заболяването засяга ставите на краката, вследствие на недостатъчно кръвоснабдяване и промяна на метаболитните процеси. Започва заболяване с болезнени усещания в ставите при ходене, подуване и зачервяване на крака, след това на крака променя формата на пръстите са деформирани.

Симптомите на болестта на краката при диабет

 • Краката при диабет
  Кожата на долните крайници става суха, студена, бледа, склонни към шелушению, образуването на мазоли и пукнатини,
 • Намаляване на температура и болка чувствителност стоп,
 • Усещане за мравучкане, изтръпване в пищялите,
 • Отоци на краката,
 • Промяна на формата на нокти, гъбични заболявания на стоп и ногтевых плочи,
 • Атрофия и слабост на мускулите на долните крайници,
 • Болки и спазми в пищялите при ходене,
 • Склонност към образуване на дълго незарастващи язви по краката
 • Промяна на формата на стъпалото и пръстите на краката.

Най-често болните от захарен диабет се оплакват от спазми в краката след разходка или през нощта. Тяхната продължителност обикновено е от няколко секунди до няколко минути, може да се придружава от силна болка. Това се случва поради повишена загуба на полезни микроелементи в урината, недостиг на енергия в мускулните тъкани при диабет.

Диагностика

При поява на горепосочените симптоми си струва да се потърси медицинска помощ и да положат изпит. Има специализирани кабинети, където болните със захарен диабет може да се провери състоянието на краката си, да получат необходимата помощ за хигиенна обработка.

Пациентите се изпращат в "кабинет диабет крак" и при първичния откриване на захарен диабет, преди всичко превантивна мярка. След това изследване се препоръчва да се проведе най-малко веднъж годишно.

При работа се извършва проверка на долните крайници, замеряется пулс. Задължително се проверяват рефлекси на нервната система, болевая и температурна чувствителност. Наличието на патологични промени в съдовете на краката се оценява с помощта на ултразвукови изследвания, както и за диагностициране на лезии на периферните нервни окончания се прилага электронейромиография.

Лечение на краката при диабет

Краката при диабет
За профилактика и успешно лечение на диабет крак трябва да се нормализира нивото на захар в кръвта и правилно да се грижат за краката си. При необходимост се предписва сосудорасширяющие вещества, антибиотици. В някои случаи се прилага оперативна намеса (за възстановяване на притока на кръв).

В никакъв случай не бива да се пренебрегва правилата за грижа за краката при диабет. Дори и най-малките раната при липса на своевременно лечение може да доведе до негативни последици (остеомиелит, гангрена).

Най-опасни за човешкото развитие на гангрена, тъй като се случва омертвение тъканите на краката. Некротизированные тъкан се отделят в кръвта на токсични вещества, които засягат много вътрешни органи. В напреднали случаи на заболяване не може да се мине без ампутация на крака, иначе е неизбежна смърт на пациента.

Грижа за краката при диабет

 • Всеки ден трябва внимателно да проверяват стъпалата на краката, за наличие на повреди, пукнатини, мехури.
 • Обувки-добре е да се носят удобни, най – добре- ортопедическую, трябва да се проверят за наличието на чужди тела. Поради намалената чувствителност на пациента може просто да не забележите попаднали камъчета. Трябва да се откажат от носенето на отворени обувки на босую крак, сандали с катарами, джапанки, те могат да наранят кожата.
 • Ефективен метод за възстановяване на чувствителността, за да се отървем от спазми, се счита за най-подходящия масаж на долните крайници.
 • Всеки ден трябва да се измиват краката с топла вода и сапун, особено внимателно трябва да се почистват межпальцевые интервали. Температурата на водата трябва да се проверяват на ръка или със специален термометър, тъй като при пациенти с диабет температурна чувствителност често е нарушена. Човек може не просто да усетите, че водата е твърде гореща и попарена с крака. След измиване на останалата влага трябва да изтриете с мека кърпа.
 • Ноктите е по-добре да не намали и внимателно подаде далеч, закругляя край. Ако ногтевая плоча удебелени, трябва внимателно да омаловажавам я върха, оставяйки няколко милиметра дебелина.
 • Йод, манган, зеленка са противопоказани при пациенти с диабет крак. При откриване на порязвания, рани трябва да бъдат третирани по хлорхексидин или фурацилином, след това връзвам. За профилактика или лечение на нагноений можете да използвате лечебни мехлеми, съдържащи антибактериални вещества. След първичната обработка на щети трябва да се възможно по-скоро да се консултирате с лекар.
 • При повишена сухота на кожата стоп, образуването на мазоли предписват специални хидратиращ крем на базата на урея ("Диаультрадерм" и др). За лечение на гъбични инфекции на краката успешно се прилагат лечебни средства, съдържащи анти-гъбични лекарства. Устни на базата на естествен прополис използват при пукнатини на кожата на краката.
 • Трябва да ходят на разходка не по-малко от половин час на ден да се пият повече течности, не да седим в неудобни пози.
 • Задубевшую кожата трябва да бъдат отстранени, пемза.

Изключително ефективна при диабетна крак хардуер педикюр. Специалист внимателно премахва мазоли, ще нанесе специален крем за овлажняване и омекотяване на кожата, ще доведе в подходящ вид на ноктите.

Свързани статии